Ein deutsches Requiem

In het voorjaar van 2013 voerde het Waterlands Kamerkoor tweemaal Ein deutsches Requiem van Brahms uit. Op 24 maart 2013 zong het koor het stuk in de Grote Kerk in De Rijp, en op 7 april 2013 in de Nicolaaskerk in Purmerend. Het concert in De Rijp vond plaats binnen de programmering van stichting Cartouche Graft-De Rijp. Stichting Cartouche organiseert tal van culturele activiteiten in Grote Kerk van De Rijp die zeer de moeite waard zijn, vanwege de gevarieerdheid binnen de programmering en het hoge niveau van de uitvoerende artiesten. Het Waterlands Kamerkoor was dan ook vereerd een optreden te mogen verzorgen. Het optreden in de Nicolaaskerk voerde het koor in eigen beheer uit.

De uitvoering van Ein deutsches Requiem vond plaats in de Londense versie. De oorspronkelijke versie vergt een grote orkestbezetting. In 1869 echter voltooide Brahms op verzoek van zijn uitgever deze Londense versie, waarbij het orkest is vervangen door pianobegeleiding à quatre mains.

Het Waterlands Kamerkoor voerde Ein deutsches Requiem uit in een grotere koorbezetting dan normaal. Het koor was tijdelijk uitgebreid met 12 projectzangers. De  twee solisten en twee pianisten (quatre mains) waren:

bariton: Marc Pantus
sopraan: Esther Putter
pianisten: Ernst Binnekamp en Klaas Bakker

Brahms’ Requiem is niet speciaal bedoeld voor perioden of gelegenheden van dood, rouw, sterven en begraven. Dit Requiem is geen bede voor het zielenheil van een overledene, maar troostmuziek voor allen die geliefden te betreuren hebben en bezorgd zijn om de eindigheid van hun eigen bestaan. Het is een Hooglied van de troost. Hier vinden we geen ‘Dies Irae’, geen hel en verdoemenis, geen bedreigende apocalyptische perspectieven, maar bemoediging voor treurenden en twijfelenden op basis van een bevrijdend en troostrijk vertrouwen in Gods onvoorwaardelijke liefde, en een verzoening met de dood. De tekst van deze mis is niet in het Latijn, maar in het Duits. Voor verdere informatie over de achtergrond van Ein deutsches Requiem, de teksten en vertalingen, kijk hier in het  programmaboekje. Zie ook onze foto-impressie, de recensie Noordhollands Dagblad en geluidsfragmenten van ons optreden in de Nicolaaskerk in Purmerend: Wie lieblich sind deine Wohnungen Denn wir haben hie keine bleibende StattSelig sind sie die da Leid tragen

Het concert werd mede mogelijk gemaakt door een donatie vanuit het Coöperatiefonds van Rabobank Waterland en Omstreken.
Met dank aan:

Te Quiero

In Te Quiero zong het Waterlands Kamerkoor Musica Popular, de muziek van de traditionals, de volksmuziek van Zuid-Amerika en Cuba. De muziek is melodisch mooi en direct aansprekend, ritmisch (van Zuid-Amerikaanse dansen zoals Bolero en Tango) en harmonisch, soms enigszins zoet.

Tijdens een repetitie in september konden de koorleden ervaren hoe het is om deze ritmische Zuid-Amerikaanse muziek nu eens te zingen onder leiding van een Cubaanse dirigent! Jorge Martinez Galan gaf een inspirerende workshop en gaf ons net dat tikje Zuid Amerikaanse gevoel dat onze zang mooier maakt. Hij liet onze harten net wat sneller kloppen. In totaal bracht het koor tijdens drie concerten liederen van Te Quiero in verschillende programmeringen ten gehore. Zie hier voor het programmaboekje Te Quiero Noorderkerk Hoorn voor de totale programmering, teksten en vertalingen. De concerten vonden plaats op de volgende data:

zondag 02 juni:  Poortersfeesten op het Waagplein Purmerend
zaterdag 21 september: Nicolaaskerk Purmerend
    intermezzo op orgel door Wim Stroman
zondag 29 september: Noorderkerk Hoorn
    intermezzo op gitaar door Stefan Gerritsen

Te Quiero

Noorderkerk HoornNoorderkerk Hoorn

Familie-kerstconcert met Classic Frogs

Het Waterlands Kamerkoor verzorgde op zaterdagavond 21 december 2013 een sfeervol kerstconcert met het jeugdkoor Classic Frogs van de Muziekschool Waterland. De Classic Frogs staat onder leiding van Lorenzo Papolo.  De leden van de Classic Frogs (16 - 24 jaar) hebben ruime koorervaring opgedaan bij de kinderkoren van Muziekschool Waterland en zingen op hoog amateurniveau.

Het Waterlands Kamerkoor was zeer verheugd om met de Classic Frogs samen te werken. De reacties na afloop van het concert waren enthousiast en er werden meteen ideeën geuit om ook in de toekomst gezamenlijke projecten uit te voeren. Tijdens het concert verzorgde elk koor een eigen optreden. De twee koren zongen ook gezamenlijk twee liederen en aan het begin en het einde van het concert, werden een aantal liederen met het publiek gezongen. Op het programma kun je zien dat het Waterlands Kamerkoor bekende en minder bekende (kerst)liederen zong. Klik hier voor het programmaboekje Familie-kerstconcert Waterlands Kamerkoor en Classic Frogs.

Het Waterlands Kamerkoor en de Classic Frogs zongen de volgende liederen:

Waterlands Kamerkoor
H.J. Gauntlett: Once in royal David’s city
(1805 - 1876)

Eric Whitacre Sleep
(1970 - heden)  Water night

Benjamin Britten A ceremony of carols:
(1913 - 1976) Procession

(1809 - 1847) Hark the herald angels sing

Franz Gruber: Stille Nacht
 (1787 - 1863)

Na afloop van het concert was er de gelegenheid om een glas glühwein of chocolademelk te drinken en elkaar goede kerstdagen en een goede jaarwisseling toe te wensen.

Flyer Familiekerstconcert