Drie eeuwen Russische spiritualiteit

In het programma 'Drie eeuwen Russische spiritualiteit' zong het Waterlands Kamerkoor prachtige werken van de belangrijkste Russische componisten die aan de rijke traditie van de Russische koormuziek bijdroegen. Deze unieke muziek kenmerkt zich door sterke nationale en muzikale tradities, gecombineerd met invloeden van westerse muziek. Het conservatieve karakter van de orthodoxe kerkmuziek en de repressie door het communistische regime zijn duidelijk herkenbaar. De componisten hebben hier hun eigen idioom aan toegevoegd, waarmee deze fraaie en bijzondere muziek tot stand kwam. Drie eeuwen Russische spiritualiteit is gebaseerd op de verschillende ontmoetingen en confrontaties tussen tradities en vernieuwingen. Dit concert biedt u een kijkje in de enorme rijkdom van de Russische vocale koorkunst.

Naast muziek van bekende namen als Piotr Tschaikovsky (1840 – 1893), Igor Stravinsky (1882 – 1971), Sergei Rachmaninov (1873 – 1943) en Alfred Schnittke (1934 – 1998), stonden composities van Maxim Berezovsky (1745 – 1777), Nicolaj Kedrov (1871 – 1940) en Gyorgy Sviridov (1915 – 1998) centraal. Hun muziek is van grote klasse en verdiende dan ook een plaats in het programma.

FLYER Drie eeuwen Russische Spiritualiteit

Concerten Drie eeuwen Russische spiritualiteit

Op zaterdagmiddag 29 maart 2014 was er voor de koorleden een uitdagende workshop met de Russische theatermaakster Tatiana Lina. Zij begeleidde de koorleden bij de uitspraak en expressie van de liederen. Op zondagmiddag 18 mei 2014 zong het Waterlands Kamerkoor in de Hermitage  te Amsterdam.  We traden op voor een internationaal en enthousiast publiek in een geheel gevulde kerkzaal. Op zaterdag 7 juni 2014 verzorgde het Waterlands Kamerkoor een inloopconcert in de Nicolaaskerk in Purmerend. Op zaterdagavond 20 september 2014 vond het laatste concert binnen deze reeks plaats in de Lutherse Kerk in Purmerend. Klik hier voor het programmaboekje en een recensie Noord Hollands Dagblad. Tijdens dit concert en in de Hermitage begeleidde Marije Rijsenbrij het koor bij de drie Koerskliederen van Gyorgy Sviridov en speelde zij vier delen uit de Visions Fugitives van Sergej Prokofiev.

Hermitage AmsterdamHermitage Amsterdam

Lutherse kerk Purmerend Lutherse kerk Purmerend

Waterlands Kamerkoor in de binnentuin van de Hermitage Waterlands Kamerkoor in de binnentuin van de Hermitage

Kerstconcert in de Christoforuskerk in Schagen