Concert of generations

Flyerconcertofgenerations

In het kader van ons 40-jarig bestaan hebben we op 7 november 2015 een concert gegeven in de Nicolaaskerk in Purmerend. Met dit 'Concert of generations' nam het koor het publiek mee op een reis door de tijd. Er stond een zeer gevarieerd muzikaal programma, waarin zowel oude als moderne klassieke muziek te horen waren. Het klapstuk was het 40-stemmige´Spem in alium´!

´Spem in alium´ van Thomas Tallis (16e eeuw) is een van de hoogtepunten van polyfonie (meerstemmigheid) uit de Renaissance. Er deden maar liefst 40 zangers mee, die elk een eigen partij zongen. De zangers waren verdeeld over 8 koren. Dit prachtige stuk kent extreme liggingen van hoge sopranen en lage bassen en is afwisselend intiem en klein of indrukwekkend en groots. Soms ontwikkelt zich een monoloog, op andere momenten ontstaat een snelle afwisselende dialoog tussen de 8 koren.

Uit de Romantiek zong het koor delen van de dubbelkorige mis in Es van Rheinberger, Os Justi van Bruckner en twee religieuze werken van Mendelssohn. De reis vervolgde naar de 20e eeuw. Uit deze periode waren Sefardisch / Joods-Hebreeuwse stukken van Paul Ben-Haim en Dov Carmel te horen. Deze muziek kenmerkt zich door eigen karakteristieke, soms melancholische kleuren. Tot slot was ook muziek uit de 21e eeuw te horen, van de Amerikaan Eric Whitacre. Whitacre componeert uiterst effectvolle stukken, onmiskenbaar Amerikaans van karakter!

Aan het concert deden vaste koorleden, oud-koorleden, gastleden en jongeren van de Classic Frogs van de muziekschool Waterland mee. Het jeugdkoor Classic Frogs bracht ook een uitgebreid eigen programma ten gehore.

Sefardische muziek muzikale fietsroute Waterland Kerkenland

Op zondag 21 juni 2015 werkte het Waterlands kamerkoor voor de vierde keer mee aan de muzikale fietsroute Waterland Kerkenland. Het programma bestond uit Sefardische muziek uit Spanje, Hongarije en Israël. Tijdens de muzikale fietsroute werden door diverse koren en andere muzikale gezelschappen vier concerten gegeven van elk 20 minuten in kerken van de Waterlandse dorpen Holysloot, Ransdorp, Durgerdam, Zunderdorp. Het publiek kocht een passe-partout voor een heel weekend en kon per fiets van dorp naar dorp gaan en per dagdeel in totaal vier concerten bijwonen. Het Waterlands Kamerkoor zong in de kerk van Zunderdorp.  Voor het programma dat wij brachten zie het programmaboekje.

Nieuwjaarsconcert Lutherse kerk

Op zaterdagavond 10 januari gaf het Waterlands Kamerkoor in de Lutherse kerk te Purmerend het eerste concert in het lustrumjaar 2015. Tjeerd van der Ploeg speelde twee solostukken op het kerkorgel: Max Reger (1873-1916) 'Wie schön leuchtet der Morgenstern op. 67 no. 49' en Jean-Jacques Grunenwald (1911-1982) 'Adoratio'. Manuel van de Ploeg begeleidde het koor op cello bij Ola Gjeilo 'Serenity'. Klik hier voor het programmaboekje van het nieuwjaarsconcert 2015. Het koor zong de volgende liederen:

• Francis Poulenc: O magnum mysterium, Quem vidistis pastores dicite, Hodie Christus natus est
  • Bernard Naylor: The armour of light
  • Ola Gjeilo: Serenity (O magnum mysterium)
  • Benjamin Britten: A hymn to the virgin
  • John Rutter: Nativity Carol