Welkom

Het Waterlands Kamerkoor dankt zijn naam aan de mooie polders van Purmerend en omstreken. Het koor bestaat momenteel uit ongeveer 28 enthousiaste leden die met veel inzet en plezier streven naar kwaliteit in de uitvoering van koormuziek. Als er vacatures zijn kunnen belangstellenden zich aanmelden en (na auditie) lid worden. Klik hier als je verdere informatie wil: Lid worden?

Het koor werd in 1975 opgericht door de bekende organist Jan Jongepier. Sinds januari 2017 zingt het koor onder leiding van Dirigent Zana Naidionova. Jaarlijks geeft het koor een aantal concerten met in stijl uiteenlopende programma’s, in Purmerend, maar ook elders in Nederland.

Elk jaar verzorgen wij een aantal concerten op diverse locaties, variërend van laagdrempelige inloopconcerten tot concerten waarvoor we gangbare toegangsprijzen vragen. Wij laten het publiek naar ons toekomen, én brengen de muziek ook letterlijk naar het publiek toe. Zo hebben we een aantal keren opgetreden in het Waterlandziekenhuis en in een verzorgingshuis. Ook dragen we bij aan plaatselijke of regionale activiteiten, zoals de muzikale fietsroutes Waterland Kerkenland. Traditie is deelname aan de inloopconcerten in de Nicolaaskerk in Purmerend. Het koor voert ook regelmatig producties uit in eigen beheer zoals bijvoorbeeld het Requiem van Brahms en in 2014 'Drie eeuwen Russische spiritualiteit'.

In 2015 / 2016 bestond het Waterlands Kamerkoor 40 jaar. De concertreeks startte met een Sefardisch programma tijdens de muzikale fietsroute Waterland Kerkenland. Op zaterdagavond 7 november 2015 heeft het koor een tweede lustrumconcert gegeven met medewerking van reünisten en het jeugdkoor Classic Frogs van de muziekschool Waterland. Op het programma stond onder andere het 40-stemmige "Spem in Alium nunquam habui" van Thomas Tallis. Voor dit stuk was het koor, aangevuld met projectzangers, onderverdeeld in 8 kleinere koren. Elk koor bestond uit 5 verschillende stemmen die ieder hun eigen partij zongen.  Daarnaast heeft het koor onder andere Kyrie en Gloria uit een dubbelkorig mis in Es van Rheinberger gezongen en Os Justi van Brückner. Ook de Classic Frogs hebben een deel van het programma verzorgd. In 2016 werd het lustrumjaar voortgezet met op 20 maart een Passieconcert in het Hervormde Kapel van Zuidoostbeemster. Het lustrumjaar werd in november  afgesloten met de Missa Scala Arentina van Francisco Valls.

In het verleden voerde het koor grote projecten uit zoals de Johannes Passion en de Hohe Messe van Bach, Ein deutsches Requiem van Brahms, het Te Deum van Pärt, de Carmina Burana van Orff en de Totentanz van Distler. Kijk voor meer informatie over uitgevoerde werken in onze terugblikken in het menu rechts.